| Artikelen | Links | Gastenboek | Forum voor cursisten | Ervaringen | Dank | Copyright | Site Index |

Katten zijn hele leuke dieren, maar als ze het in hun hoofd halen om in huis te gaan plassen kan het een stuk minder gezellig worden om een of meerdere katten te hebben. Als je hele huis naar kattenplas ruikt word je daar niet blij van! Gelukkig kunnen in veel gevallen de Bach Bloesemremedies hulp bieden.

Een tijd geleden werd ik benaderd door een mevrouw die met haar vijf katten een gezellige eengezinswoning met voor- en achtertuin bewoont. De katten lopen niet vrij buiten, maar kunnen wel gebruikmaken van een prachtige veranda die speciaal voor de katten is aangebouwd. Ondanks de goede verzorging plassen de katten het hele huis onder en brengen hun vrouwtje tot wanhoop!

De thuissituatie: geen onmin
De onderlinge verhouding is goed, de katten verdragen elkaar prima. Mevrouw is echter ten einde raad: in het hele huis wordt geplast. Eén van de poezen en de kater sproeien door het hele huis. De plasjes worden tegen muren, kasten, koffiezetapparaat, bedden, kleding en deuren gedaan. Deze situatie duurt al twee jaar. Natuurlijk heeft mevrouw al veel geprobeerd: het neerzetten van voerbakjes op de plasplekken, een open kattenbak, spray met feromonen (geurstoffen die aan de kat duidelijk maken dat hier niet geplast moet worden). Maar niets heeft echt goed geholpen.

Geurtjes met een boodschap
Tijdens ons gesprek kwam de gevoeligheid van katten voor geuren aan de orde. Katten zijn extreem gevoelig als het gaat om geurstoffen, die ook wel feromonen worden genoemd. Feromonen zijn luchtjes met een boodschap. Katten maken ze zelf bijvoorbeeld door kopjes te geven, waarbij ze dingen of mensen ‘bestempelen’ met een berichtje: “Hier heb ik het naar mijn zin, deze plek is prettig.” Maar krolse katten laten een heel ander visitekaartje achter: “Over 3 dagen is het zover, kom vooral niet te laat!”

In de tuin, grenzend aan de kattenveranda, lopen buurkatten rond. Deze markeren (sproeien) rondom de veranda. Zij zetten daar ook een luchtje met boodschap neer: deze tuin is van mij, hoepel maar op! Ook de voordeur van het huis kreeg deze behandeling. Daardoor werd het probleem verklaarbaar. De katten konden haast niet anders: ze moesten toch aan zichzelf en aan de buurkatten duidelijk maken dat dit hun plekje was! De buurkatten bleven doorplassen, ze werden immers niet weggejaagd. Daardoor had het plasgedrag van de katten van mevrouw extreme vormen aangenomen.

Speciale “plasremedies” bestaan niet
Beide katten kregen een Bach Bloesemcombinatie voorgeschreven. De kater vanwege puberaal maar ook dominant gedrag, en de poes vanwege haar wat hooghartige en kritische instelling. Er bestaat niet één remedie die het plasgedrag van katten kan aanpakken. Er spelen altijd meerdere factoren een rol, waarbij de persoonlijkheid van het dier toch de belangrijkste richtlijn is.

Omgangsadviezen
Naast remedies heeft mevrouw ook een aantal adviezen meegekregen:

Binnen drie weken was het resultaat verbluffend: nog maar één of twee plasjes per dag in plaats van voorheen gemiddeld 50!

© 2001-2008 Bianca Uittenbogaard